woensdag 28 november 2018

Sint Hatebrand

Bij mij in het dorp staat de Willibrorduskerk.

Oude Pekela, Willibrorduskerk
Zoals een goede roomse kerk betaamd staan er in de kerk heiligenbeelden, een stuk of wat. Eén van de heiligen is Sint Hatebrand: een tamelijk onbekende heilige, maar wel eentje van ons, boerenzoon van het 12e eeuwse Friese platteland, benedictijnermonnik in Utrecht  en stichter van Oldeklooster in Feldwerd. Nog niet zo lang geleden was hij in het regionale nieuws toen er een stukje Hatebrand even terug naar huis kwam.

Sint Hatebrand
Wanneer zijn naam niet onder hem gestaan had, had ik Hatebrand niet kunnen herkennen. Niet dat ik heiligen zomaar herken, maar met behulp van de drie handige boeken Sanctus, Sancti en Sanctorum kom ik aan de hand van attributen vaak een eind. In dit geval bij Hatebrand echter niet: volgens Sancti wordt hij voorgesteld als benedictijnerabt in zwart habijt met abtsmijter en kromstaf, soms met superplie en stola, soms met kazuifel. Hij wordt afgebeeld met een geknielde vrouw of met zieken en kreupelen. Zonder attributen soms ook, maar wel  altijd mijter en kromstaf. Ik mis dus nogal wat bij het beeld, maar gelukkig heeft hij zijn naam wel mogen houden én heeft hij een boek en een kerk gekregen. De kerk gekregen als kloosterstichter?

Sanctus isbn 90-806883-3-9
Sancti 90-808290-1-3
Sanctorum 978-90-77942-28-4

1 opmerking:

  1. Toen die kerk in 1783 gesticht werd, dreigde dikke rebulie. Alle Oost-Groninger wedlieden, substituten en roderoeden moesten de eerste steenlegging beschermen.

    BeantwoordenVerwijderen