zondag 28 oktober 2012

OstfriesenteeEen week of drie geleden heb ik wat flessen Federweißer gekocht in een supermarkt bij ons over de grens. In Nederland kun je het niet krijgen, tenminste niet bij ons in de buurt. In Zuid-Limburg bij de Groene Boer klaarblijkelijk wel. De flessen Federweißer zijn vanwege ontploffingsgevaar nooit helemaal afgesloten, maar als je dat niet weet kan dat dus een aardige smeerboel opleveren. Het meisje achter de kassa wist het dus niet, ze kende de Federweißer helemaal niet. Nadat haar was uitgelegd wat het was en dat de flessen echt niet afgesloten mochten worden reageerde ze daar op met de mededeling dat Ostfriesen gewoon thee dronken! En daar had ze volkomen gelijk in, Ostfriesen drinken heel erg veel thee, zo'n 10 maal zoveel als andere Duitsers. Het meisje leerde overigens snel: een week later, zelfde supermarkt, zelfde hoeveelheid Federweißer, zelfde meisje, zei het meisje dat ze maar één fles hoefde te hebben en hield ze die angstvallig rechtop.
Maar die opmerking over thee bleef bij mij hangen. Natuurlijk wist ik wel dat er in Leer een grote theefabriek staat (Bünting) maar behalve verschillende kruidentheeën had ik nog nooit thee uit Ostfriesland gehad. Verleden week daarom daar maar verandering in gebracht: een Spitztüte Störtebekertee gekocht!


Störtebeker moest het natuurlijk zijn, genoemd naar de meest beroemde Ostfries (of misschien wel Groninger of Westerlauwersfries, nogal ongewis). Een echte piraat.

Gisteravond daarom water opgezet en thee getrokken.Het resultaat, ik kan niet anders zeggen, smaakt prima! Eigenlijk hoor je er dan ook nog kandij in te doen heb ik begrepen, maar dat is mij dan te zoet. Voor wie ook Störtebekertee wil: het is te bestellen in de webshop van Bünting (en in die webshop nog veel meer thee en toebehoren). Op het lijstje van mij staat nu nog een bezoek aan het theemuseum in Leer.

Update 17-02-2013: de dieven van de schedel van Klaus Störtebeker zijn veroordeeld!


3 opmerkingen:

  1. Störtebeker in der Spitztüte... Das hat er sich auch nicht gedacht.
    Er is inderdaad een interpretatie dat de man een telg zou zijn uit de notabele Drents-Groningse familie Sissingh.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen Störtebeker in een Spitztüte meer leverbaar ...

    BeantwoordenVerwijderen