vrijdag 28 februari 2014

Bijzondere vervanging

"Wij" archivarissen hebben iets met vervanging, de één iets meer dan de ander, maar toch. Wat is vervanging? Nou, in principe iets heel erg simpels, onze Archiefwet 1995 zegt er dit over:

Artikel 7


Dus, de overheid, daar geldt de Archiefwet voor, mag (weliswaar onder nogal wat voorwaarden) archiefstukken vervangen door een reproductie. Er zijn verschillende redenen om dat te doen, meestal hebben die redenen iets te maken met de bedrijfsvoering. Een reproductie kan bijvoorbeeld handiger te raadplegen zijn, maar ook beter bewaarbaar. Op dit moment is het zo dat informatie die op papier staat vaak digitaal wordt gemaakt en dat dan het papier wordt vernietigd. Het digitale bestand komt dan in de plaats van het papier.

In het buitenland is vervanging ook niet ongewoon. In Londen moet er nu ook iets worden vervangen, iets ongewoners dan de normale vervangingen. Het Britse Ministerie van Defensie heeft onlangs het Brompton Road Tube Station verkocht

Foto: Nick Cooper, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brompton_Road_Sept_2000.jpg
Het MoD heeft dit station in de oorlogsjaren gebruikt als hoofdkwartier voor de luchtverdediging, heeft er geen bestemming meer voor en moet bezuinigen. In dit station/hoofdkwartier bevindt zich nog een kaart, een kaart waarop luchtverdedigingswerken staan vermeld. Ik vermoed dat het deze kaart is:
By Annie Mole from London, UK (London Map at Brompton Road  Uploaded by Oxyman) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Wat dichterbij:
By Annie Mole from London, UK [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Die kaart moet bewaard blijven en naar de Britse National Archives worden overgebracht. Probleem is echter dat het ding van steen is en nogal vast zit in het station. Wat doe je dan? Nou, gewoon vervangen: je maakt een foto of wat en dan hup, het (digitale?) depot in. 

Maar of iedereen deze kaart herkend had als archiefstuk? Ik betwijfel het ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten