zondag 2 maart 2014

Pleidooi voor de stenen brievenbus

Wij hebben een winkel aan huis die geen winkel meer is. De winkel heeft een eigen brievenbus, een stenen, ooit speciaal gemaakt.

De "buitenkant" van onze brievenbus

Deze brievenbus is duidelijk niet meer in gebruik: de gleuf zit vol oud papier (misschien wel oude post, nooit gekeken) en aan de binnenkant kunnen we er op dit moment ook niet bij: er is wat muur (gipsplaat slechts) voorlangs gebouwd.

Heel veel van die mooie oude stenen brievenbussen zijn tegenwoordig in onbruik en dichtgemaakt. Jammer eigenlijk, ze maken zo'n wezenlijk onderdeel uit van het aangezicht van een gevel en voor het kleinere poststuk zijn ze prima bruikbaar.

Voor kantoorbrieven voor een kantoor dat ooit in de Folkingestraat in Groningen heeft gezeten
Lage der Aa, ook in Groningen. Versleten en helemaal dichtgemetseld


 Ook helemaal dichtgemetseld aan de Thorbeckegracht in Zwolle
Dergelijke stenen brievenbussen zouden weer in gebruik genomen moeten worden. Er is over nagedacht, ze zitten op logische plaatsen in woningen en kantoren en vormen zoals ik al zei een wezenlijk onderdeel van het aangezicht van een gevel.

Artikel 6 van de Postregeling 2009 geeft geen ruimte voor dergelijke brievenbussen. Dit artikel stelt dwingende eisen aan formaat en plaats van de brievenbus, waar de meeste stenen brievenbussen niet aan voldoen:
  • 2.De brievengleuf is horizontaal in een verticaal vlak of in het bovenvlak van de brievenbus aangebracht en bevindt zich op 1,1 meter of in ieder geval niet lager dan 0,6 meter of hoger dan 1,8 meter boven het niveau, waarop de brievenbus wordt bediend.
  • 3.De afmetingen van de vrije inwerpopening bedragen in de lengte ten minste 265 mm te en in de breedte 32 mm.
  • 4.De inwerpopening is zo uitgevoerd, dat het bedienen van de brievenbus zonder gevaar voor verwondingen kan geschieden.
  • 5.Indien zich achter de inwerpgleuf een ruimte bevindt, bestemd voor de bewaring van poststukken, dan is de inwendig bruikbare breedte ten minste 270 mm en zijn de twee andere inwendige bruikbare afmetingen ten minste 150 en 380 mm.
Monstreus grote brievenpost laat de Postregeling 2009 dus toe in onze brievenbussen. Post groter dan A5 is buitengewoon onhandig en komt regelmatig verfomfaaid aan. A5 (210x148 mm) zou het maximumformaat voor brievenpost moeten zijn en dan hooguit 15 mm dik. Met een dergelijke maximum kunnen we onze stenen brievenbussen vaak weer in gebruik nemen en hebben we ook minder last van flodderige en kapot gearriveerde brievenpost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten