De "buitenkant" van onze brievenbus |
Deze brievenbus is duidelijk niet meer in gebruik: de gleuf zit vol oud papier (misschien wel oude post, nooit gekeken) en aan de binnenkant kunnen we er op dit moment ook niet bij: er is wat muur (gipsplaat slechts) voorlangs gebouwd.
Voor kantoorbrieven voor een kantoor dat ooit in de Folkingestraat in Groningen heeft gezeten |
Lage der Aa, ook in Groningen. Versleten en helemaal dichtgemetseld |
Ook helemaal dichtgemetseld aan de Thorbeckegracht in Zwolle |
Dergelijke stenen brievenbussen zouden weer in gebruik genomen moeten worden. Er is over nagedacht, ze zitten op logische plaatsen in woningen en kantoren en vormen zoals ik al zei een wezenlijk onderdeel van het aangezicht van een gevel.
Artikel 6 van de Postregeling 2009 geeft geen ruimte voor dergelijke brievenbussen. Dit artikel stelt dwingende eisen aan formaat en plaats van de brievenbus, waar de meeste stenen brievenbussen niet aan voldoen:
- 2.De brievengleuf is horizontaal in een verticaal vlak of in het bovenvlak van de brievenbus aangebracht en bevindt zich op 1,1 meter of in ieder geval niet lager dan 0,6 meter of hoger dan 1,8 meter boven het niveau, waarop de brievenbus wordt bediend.
- 3.De afmetingen van de vrije inwerpopening bedragen in de lengte ten minste 265 mm te en in de breedte 32 mm.
- 4.De inwerpopening is zo uitgevoerd, dat het bedienen van de brievenbus zonder gevaar voor verwondingen kan geschieden.
- 5.Indien zich achter de inwerpgleuf een ruimte bevindt, bestemd voor de bewaring van poststukken, dan is de inwendig bruikbare breedte ten minste 270 mm en zijn de twee andere inwendige bruikbare afmetingen ten minste 150 en 380 mm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten