donderdag 10 april 2014

Gezocht: rechtvaardige rechters

Nog steeds is een paneel van het polyptiek "Lam Gods" zoek nadat het in 1934 uit de Sint Jans-kerk (Sint Baafskathedraal) te Gent gestolen was.Het missende paneel is een voorstelling met de naam De rechtvaardige rechters.

Jan van Eyck (ca. 1390–1441) [Public domain], via Wikimedia Commons


In de nacht van 11 op 12 april 2014 werd de tachtigste verjaardag van de diefstal van De Rechtvaardige rechters "gevierd".  Tijdens die viering heeft het het Parket van Oost-Vlaanderen samen met de Federale Politie een geweldige uitleg gegeven over de zoektocht die nog steeds gaande is. Het papieren gerechtelijk dossier is tijdens die uitleg prominent aanwezig en veelbesproken, het dossier bestaat ook digitaal, zou opnieuw in een fatsoenlijke kwaliteit gedigitaliseerd moeten worden, er is een werkkopie en nou ja, er is van alles met dat dossier aan de hand. Jammer genoeg zijn de beelden die er van die uitleg waren niet meer terug te vinden (een heel kort stukje vind ik nog terug in het nieuwsitem van De Redactie, zie de link hiervoor over de viering), maar er is in @rchieflink, het periodiek van de vriendenkring van het stadarchief Gent nog wel na te lezen wat er allemaal met dat dossier is en wat er nog meer verteld werd ...

De beelden van deze uitleg die een tijdje op Youtube te zien waren en waar ik in een eerdere versie van dit blog naar verwees zijn jammer genoeg verwijderd.

4 opmerkingen:

 1. Ach, die link onder "uitleg" leidt naar "Pagina niet gevonden!" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het, de permalink was wat minder perma dan ik had verwacht. Ik ga zoeken, het dossier kun je wel al even hier zien: http://www.deredactie.be/permalink/1.1937021

   Verwijderen
  2. Met een bijgewerkte link, iemand uit het publiek is zo vriendelijk geweest de hele lezing te filmen en online te zetten.

   Verwijderen
  3. En ook die link werkt niet meer, nu alleen nog een stukje tekst terug te vinden ...

   Verwijderen