zondag 4 mei 2014

Geen beestjes

In 2012 heb ik iets geschreven over mijn eerste ouderlijk huis. Tot het voorjaar van 1959 heb ik daar gewoond, toen ben ik verhuisd naar Assen.

Om in Assen een huis te mogen huren (mijn ouders waren altijd van het huren, kopen vonden ze niet praktisch in verband met mogelijke veranderingen van standplaats van mijn vader) moest een vergunning van de gemeente verkregen worden. Een dergelijke vergunning kon op basis van artikel 1 van de Woonruimtewet 1947 worden afgegeven wanneer je inkomen niet te hoog voor de betreffende woning was, wanneer je oud genoeg was, wanneer je met voldoende personen in het huis ging wonen, wanneer je een economische of maatschappelijke binding met de betreffende woonplaats had en dan moest je ook nog urgent zijn Mijn vader, moeder en ik voldeden aan die criteria, dus daar kwam de vergunning:


We mochten dus van de gemeente een huis huren aan de Mr. P.J. Troelstralaan, nummer 94. Wel moesten mijn ouders dat gaan regelen met de Bouwstichting BOAZ. Vermoedelijk had de "Bouw", zoals ik de BOAZ heb leren noemen, nog een extra criterium, mijn vader heeft tenminste een week nadat de gemeente Assen de vergunning had afgegeven een verklaring van de gemeente Nieuweschans gekregen waarin stond dat wij gunstig bekend stonden en woning en inboedel van ons huis aan de Hamdijk vrij hadden weten te houden van wandgedierte.


Dat was bij elkaar genoeg voor de Bouw om het huurcontract te sluiten. Een foliootje was genoeg.


Een jaar of elf hebben we in dit jaren '50 rijtjeshuis met tuintje voor en achter gewoond. Een woonkamer, drie slaapkamers, een keuken, een badkamer met lavet, een wc en een kelder. Achterin de tuin dan nog een schuur.

Tuin achter met schuur, de aardappels moesten water hebben
De woonkamer met Jabo-vloerbedekking, een taart voor mijn verjaardag en de hond heb ik nog steeds
De woonkamer, met petroleumkachel (het voorradvat petroleum stond in de schuur, spannend), mijn moeder, mijn zusje en ik en draadomroep (geen wifi dus)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten