zondag 27 december 2015

Verkavelde loop

Op oudere kaarten zie je het nog gewoon zo, de Westerwoldse Aa kronkelt en de gracht van Oudeschans krijgt z'n water uit, is eigenlijk onderdeel van, de Westerwoldse Aa.


Hier is het duidelijk te zien, de Westerwoldse Aa loopt langs de Wedderborg ("Addinga" staat hier) naar het noordoosten en voedt dan de gracht van de Oude of Bellingwolder Schans. Dan loopt de Aa verder en loopt dan via Ulsda langs de Langakkerschans (Bad Nieuweschans heet dat tegenwoordig) richting Dollard.
De kaart is een uitsnede uit een kaart die te vinden is in NL-HaNA, Raad van State, 1581-1795, 1.01.19, inv.nr. 2322

Wat moeilijker te zien, maar met wat goed kijken kun je de oude loop van de Westerwoldse Aa nog herkennen. Links onderin zie je nog een kronkeltje de rechtgetrokken Westerwoldse Aa uitlopen. Om die restanten ligt het natuurgebiedje De Gaast waar het prima wandelen is. Vanuit het kronkeltje loopt naar het oosten het Veendiep naar Bellingwolde, maar naar het noordoosten liep de Westerwoldse Aa naar de Bellingwolderschans, nog steeds herkenbaar aan de grondpatronen. De ruilverkaveling in de jaren '60 van de vorige eeuw heeft vast veel goeds gebracht, maar met de bril van nu is het allemaal niet mooier geworden

En nog even een plaatje van de Wedderborg in de sneeuw, niet omdat dat hier relevant is maar gewoon omdat het er mooi uitziet2 opmerkingen:

  1. In ruilverkavelingscommissies was het natuurbelang zelden vertegenwoordigd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk nooit heb ik de indruk. Maar ik zal als ik er aan toe kom de archieven van de plaatselijke RVK-commissie wat doornemen, kijken of daar wat in staat over natuur. En hier kan ook wel wat in zitten: http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=5&miaet=1&micode=1776&minr=1070416&miview=inv2

      Verwijderen