vrijdag 29 juli 2016

Hijlke Kamphuis, jongetjes of meisjes?

Iedereen weet het, de burgerlijke stand klopt en de Belastingdienst heeft altijd gelijk. Toch twijfel ik weleens. Wat bijvoorbeeld te denken van Hijlke Kamphuis? Hijlke geboorde op 3 september 1826 in Engelbert, gemeente Noorddijk als zoon van Hijlke Jans Kamphuis en Hilje Jans van der Veen.

Geboorteakte Hijlke Kamphuis

Hier staat het duidelijk, vader Hijlke doet aangifte van de geboorte van een kind van het manlijk geslacht: Hijlke. Nadat de akte was voorgelezen hebben vader Hijlke, twee getuigen, Klaas Bos en Harm Hogenberg, en de Officier van de burgerlijke stand Jacobus Veltman (die ook burgemeester en secretaris van de gemeente Noorddijk was) de akte ondertekend.

Het gaat niet echt goed met de kleine Hijlke. Drie jaar nadat hij geboren was kwamen op 11 oktober 1829 Geert Luurts van der Bijl en Daniël ter Borg bij Jacobus Veltman, nog steeds Officier van de burgerlijke stand, burgemeester en secretaris. Geert en Daniël moesten aangifte doen van het overlijden van lutje Hijlke, het kereltje was nog maar net drie jaar oud.

Overlijdensakte Hijlke Kamphuis

De Belastingdienst kon het niet mooier maken: er moest aangifte worden gedaan voor de successierechten.Vader Hijlke en moeder Hilje meldden zich op 29 mei 1830 in Groningen, op het belastingkantoor, om die aangifte te doen. Niet verbazingwekkend liet Hijlke niets na. Wel verbazingwekkend is dat Hijlke ineens een dochtertje blijkt te zijn, Hijlke's vader en moeder verklaren dat zelf. 
Vader Hijlke en moeder Hilje ondertekenen de belastingaangifte niet zelf. Dat konden zij niet, blijkens mededeling onder de aangifte konden zij niet schrijven. Niet ongewoon. Ik vraag mij wel af wie dan de geboorteakte van kleine Hijlke heeft ondertekend, in die geboorteakte staat toch duidelijk Hijlke J. Kamphuis als ondertekenaar vermeld. Het zullen de emoties wel zijn ...

Aangifte successierechten Hijlke Kamphuis

Tussen het overlijden van kleine Hijlke en de aangifte van de nalatenschap van Hijlke was er in het gezin van vader Hijlke en moeder Hilje toch ook wat te vieren. Op 5 januari 1830 kwam vader Hijlke bij Jacobus Veltman, nog steeds burgemeester, secretaris en officier (pas in 1856 hield deze er mee op, noodgedwongen door eigen overlijden), melden dat er gezinsuitbreiding was: een kind van het vrouwelijk geslacht "aan hetwelk hij verklaarde den voornaam van Hijlke te geven". Leuk, een dochter! Tien kinderen hadden Hijlke en Hilje in totaal gekregen, nu netjes verdeeld in vijf meisjes en vijf jongetjes (waarvan Hijlke 1 dan wat twijfelachtig was).

Geboorteakte Hijlke 2
Met Hijlke 2 ging het beter dan met Hijlke 1. Hijlke 2 overleefde de kinderjaren en warempel, stapte in het huwelijksbootje op zaterdag 22 mei 1858, 28 jaren oud. Vader Hijlke en moeder Hilje mochten dit niet meer beleven, die waren in 1835 en 1855 overleden. Burgemeester, secretaris en officier Jacobus Veltman was er ook niet meer, gelukkig had zijn zoon Jan Jacobus Veltman die ambten overgenomen.  Bruid Hijlke 2 en dus bruidegom Jantje Weersema zeiden JA. Niks aan de hand, netjes getrouwd, mooi feest voor de familie, vrienden en bekenden. Alleen: waarom staat er nu in de huwelijksakte ineens dat Hijlke 2 meerderjarige zoon van Hijlke en Hilje is? Hijlke 2 was toch een meisje? Dat heeft vader Hijlke destijds zelf zo bij Jacobus Veltman gezegd.Huwelijksakte Hijlke en Jantje
Zoals gezegd, ik twijfel weleens aan de betrouwbaarheid van de burgerlijke stand en de belastingdienst ...


De akten zijn allen terug te vinden op www.allegroningers.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten