woensdag 10 augustus 2016

Muggen vangen: een uurtje Meppel

Tussen Zwolle en Oude Pekela ligt Meppel, ik was er al zo ongeveer een halve eeuw niet meer geweest. Vandaag vond ik dat ik wel een uurtje over had en heb ik de stoptrein naar Leeuwarden genomen (die naar Groningen reed voor mijn neus weg). Die trein stopt dus ook in Meppel, ooit meer bij Meppel heb ik de indruk.De wijk tussen het centrum en het station lijkt pas na de komst van het spoor gebouwd te zijn.

Waterstaatsstation derde klasse, eerste steen gelegd in 1867 staat op een plaquette in de hal. De kleurstelling is wat apart
Al de borden volgend richting centrum (er zijn prettig veel wegwijzers in Meppel) loop je door een woonwijkje uit zo te zien eind 19e eeuw waar het goed wonen lijkt te zijn. Het was niet de Stationsweg die ik volgde, iets wat ik eigenlijk verwacht had, maar de Emmastraat. De Emmastraat brengt je naar een water waarover een brug naar de Prinsengracht. Voor die brug een verkeerssituatie die mij wat merkwaardig aan doet:

Als automobilist lijk je hier dus alleen maar links- of rechtsaf te mogen en niet rechtdoor de brug over. Toch is het niet verboden met een auto die brug over te gaan, verkeer van deze kant van de brug gaat zelfs voor op dat van de ander kant. De geschiedenis zal dit wel tot wijsheid hebben gemaakt
Over/door de Prinsengracht naar de Grote Kerkstraat. Gewone 13 in het dozijn winkelstraten met een forse horeca- en witgoedcomponent. Sowieso veel horeca in Meppel viel mij op. Aan het eind van de Grote Kerkstraat het Kerkplein met kerk en toren. Ingepakt door horeca en andere zaken.
Muggen
En natuurlijk een mooi NAP in de toren
Waarom hier nou per se een watertappunt moet zijn is mij onduidelijk

De richtingwijzers maakten mij wel nieuwsgierig, even verderop zou het historisch centrum zijn. Niet bij de Grote Kerk dus, maar verderop.

Het staat er, onder het havenkantoor: linksaf naar het historisch centrum

Maar wat bleek: ik heb een verkeerd been (het rechter) en daar heb ik mij op laten zetten. Er is namelijk helemaal geen historisch centrum anders dan waar de kerk middenin staat, er is een Historisch Centrum. Juist ik had dat moeten beseffen ... Ik kwam er pas achter toen ik het voorbij was, en de eerste keer dat ik het voorbij liep had ik het nog niet door. Want het historisch centrum zou rechtdoor moeten zijn, daar bij die molen en die brug leek het. Alleen: bij brug en molen (particulier bezit en niet te bezichtigen staat er erg duidelijk bij) staat geen bordje "historisch centrum bereikt". Toen ging het licht pas aan. Teruggelopen naar het Historisch Centrum werd ik teleurgesteld:

Vrijwel niet open dus. Open zijn kost geld vermoed ik
Oorspronkelijk transformatorhuisje
Brug, molen en water waren overigens best aardig en onderweg er naar toe kwam ik nog een aardige gevel tegen, volgens opschrift werd het gebouw in 1921 als transformatorhuisje neergezet. Die oospronkelijk functie had ik er niet achter gezocht.
Brug, molen, water en prachtige, dreigende wolken. Wat wil een mens nog meer?

Tijd om en een stadsbushalte waar net een stadsbus aan komt rijden. Geen OV-chipkaart te gebruiken, contant betalen bij een erg vriendelijke en behulpzame chauffeur. Twee euro, maar als je een OV-chipkaart kunt laten zien is een euro ook genoeg.

Vind ik Meppel mooi? Dat weet ik nog niet, er is nog veel Meppel dat ik niet gezien heb. Wat ik wel zie is de gebruikelijke binnenstedelijk winkelketens, opvallend veel horeca en niet echt zuinigheid op het stadsbeeld. Ik wil zeker nog een keer kijken, het ziet er in ieder geval wel vriendelijk uit, dorps en misschien is kneuterig zoals ik iemand het hoorde zeggen wel het goede woord.
2 opmerkingen:

  1. Jaren geleden wilden ze die grachten dichtgooien. Dat zou het beeld heel anders gemaakt hebben: zielloos. Gelukkig dat dat niet doorging.

    Vrogger was Möppelt hiel aans en qua winkels de stad van - ik doe een strikt persoonlijke greep - de HEMA, Urzo regenjassen, Buining mode, boekhandelaar Van Straaten, muziekhandelk Spans, banketbakker Amoureux, kapper en grimeur Heuckeroth, en delicatessenzaak Webbink (die pragmatisch genoeg was om ook Mars, Nuts en kantkoek te verkopen). Möppe;lt was dus hiel aans as now, moar die dagen koomt niet terug jown.

    BeantwoordenVerwijderen