maandag 17 december 2012

Leesmeer maar beperkt

"Leesmeer" zie ik op alle stations, de bibliotheken zijn een landelijke actie gestart om de lezer aan het e-book te krijgen. Mooi, samen met heel veel anderen lees ik al e-books en uitbreiding van het aanbod is altijd goed. Aanmelden kan op http://www.bibliotheek-leesmeer.nl/ dus dit weekend gedaan. Nog gratis ook. Gelukkig ben ik welkom, er is zelfs een welkomstbericht: "Hier heb je toegang tot e-books die passen bij de plek waar je bent of het onderwerp dat je boeit. Van prentenboek tot roman. Voor jong en oud". Veelbelovend, hoewel de eerste twijfel toe begint te slaan, wat te verstaan onder 'passen bij de plek waar je bent'? Het onderwerp dat me boeit, dat zal wel lukken, maar krijg ik e-books gepushd op de plaats waar ik ben? Bijvoorbeeld wanneer ik thuis ben, zet de Ipad aan en pop, het advies om '400 jaar Pekela' te gaan lezen staat op mijn scherm, een soort "Hier was het nieuws" maar dan anders? Als ze maar oppassen dat ik dan niet bijvoorbeeld het nieuwe boek van Stiny Huizing als advies krijg, want weliswaar komt Stiny uit Oude Pekela maar haar boek heeft verder zo te zien niks met Oude Pekela te maken. Maar misschien zijn anderen wel weer blij met dergelijke adviesen over boeken van lokale auteurs
Maar nee, zover zijn de bibliotheken nog niet. De bibliotheken laten mij zelf een thema kiezen en onder thema wordt verstaan ónderwerp' of 'plek'. De thema's lopen uiteen, van 'Bezinning' tot 'Winter'. 'Bezinning' heb ik geleerd over te slaan, 'Winter' dan maar. De toelichting bij het thema Winter stemt meteen tot bezinning: 'E-books voor als je een beetje warmte kunt gebruiken tijdens de winterdagen. Of als je er een gezellige winterdag van wilt maken met je familie of vrienden.' Wat biedt de Winter verder? Nou, vier boeken maar liefst! Het eerste boek is een soort Pippa Middletonboek: hoe organiseer ik een Bring Your Own-party. Niks voor mij. Het tweede is een wandelboek, 25 wandelingen door de natuur met kinderen. Leuk, maar ik lijk niet de doelgroep. Het derde dan maar: jammer, ook niks voor mij, gaat over de eerste stap, duik en grom van ijsbeertje Vicks. Maar het vierde boek, dat is wel wat. Een overzicht van de positieve effecten van matig wijngebruik voor de gezondheid, daar kom je de winter wel mee door! Gelukkig maar, want het thema 'Winter' is nu ook uitgeput.
De andere thema's zijn meer van hetzelfde. Zeer beperkte keus, vier tot zes boeken per thema, 18 thema's in totaal. Voor een landelijke collectie veel Rotterdamse thema's: Laurenskerk, Luxor Theater, Het Kasteel, Kunsthal, Maritiem Museum. 
De bilbiotheken geven weliswaar aan meer boeken beschikbaar te stellen, heel goed, maar misschien was het beter geweest te wachten tot er meer boeken beschikbaar waren. En als ik een tip mag geven: laat die thema's los!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten