maandag 31 december 2012

Aquasi Boachi

Gisteren kreeg ik het Tijdschrift van de Historische Vereniging Gemeente Beilen onder ogen. Het tijdschrift kent een rubriek "Wel is dat?" waarin de redactie van het Tijdschrift het publiek bevraagt over personen die in of bij Beilen hebben gewoond dan wel een andere relatie met Beilen hebben. Hoofdpersoon in die rubriek is deze keer Aquasi Boachi. Aquasi is geboren in Buitenzorg, op Java, als zoon van prins Aquasi Boachi, op 13 februari 1890. Hij is overleden in Beilen op 23 mei 1975.

Foto geleend van http://nl.wikipedia.org/wiki/Aquasie_Boachi
De Aquasi Boachi waar informatie over gezocht wordt is het jongetje links op de foto. De man in het midden is zijn vader, prins Aquasi Boachi. Prins Aquasi was oudste zoon van Ashanti-koning Quakoe Dua II, één van de twee kinderen die in 1837door deze koning naar Nederland waren gestuurd. Zie voor het verdere verhaal het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek. Arthur Japin heeft een roman over deze geschiedenis geschreven, De zwarte met het witte hart.
Wie meer informatie heeft over de in Beilen begraven Aquasi Boachi kan contact opnemen met de redactie van het Tijdschrift.Geen opmerkingen:

Een reactie posten