zaterdag 23 februari 2013

Heksen op de Giezelbaarg

Giezelbaarg
In de driehoek Wessinghuizen, Veele en Wedde ligt de Geselberg, Giezelbaarg zeggen wij. De Giezelbaarg is een gewone natuurlijke heuvel, zoals die in Westerwolde wel meer zijn. Het bijzondere van deze heuvel ligt in de functie die hij eeuwenlang heeft gehad: executieplaats van de heerlijkheid Westerwolde. Het Landrecht van Westerwolde van 1576 regelde in artikel 171 dat lijfstraffelijke zaken werden behandeld op de Wedderborg. De executie van die zaken werd dan uitgevoerd op de Giezelbaarg.

Wedderborg
Uit de rekeningen van de drost van Westerwolde blijkt dat op de Wedderborg eind 16e eeuw heksenprocessen zijn gevoerd. In de rekeningen van 1587 en 1589 worden deze in ieder geval vermeld. Bij de Giezelbaarg is tamelijk recent een steen geplaatst "Ter herinnering aan een gruwelijke gebeurtenis in Westerwolde" waarop data van executie alsmede de namen van de wegens hekserij veroordeelden zijn vermeld.

  
 .
Merkwaardig vind ik dat iemand een kerststukje voor die steen legt, compleet met sneeuwpoppetje. Wat beweegt iemand om dat te doen? Maar er zijn nog meer merkwaardige zaken te vinden op en bij de Giezelbaarg.


Voor de herinneringssteen is duidelijk een vuurtje gestookt, en wat te denken van die twee gebroken takken die daar liggen?


Midden op de berg ook een vuurplaats en om twee bomen een merkwaardige witte kring.

Beide vuurrestanten zijn recent, moet ik nu aan een religieuze bijeenkomst op het vuurfeest Imbolc denken? En dat in Westerwolde ...
Giezelbaarg


4 opmerkingen:

 1. Wicca? http://nl.wikipedia.org/wiki/Wicca

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moi Aike,
  Voor de rubriek De Vondst in Stad & Lande (dit keer met een stukje schedel van een op de Giezelbaarg verbrande heks) zou ik graag de bovenste foto van je willen gebruiken als achtergrond. Mag dat?
  Alvast bedankt voor je bericht,
  Harry Perton

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tuurlijk! Ik stuur het origineel naar je gmail.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn vele mogelijkheden om deze activiteiten te verklaren; een nagedachtenis aan een daar omgekomen voorouder, een zuiveringsritueel, een bijeenkomst om te herdenken.

  BeantwoordenVerwijderen