donderdag 12 juni 2014

Carl Eugen, hertog van Württemberg, en Scheemda

Harm Hesse, paardenhandelaar in Scheemda. Aan heel Europa leverde hij, uit heel Europa kocht hij ze. Maar handelen is risico nemen: wel leveren maar niet betaald krijgen komt voor. Ook bij Harm Hesse. Zo had Harm (et compagnie) rond 1780 een akkefietje met de Hertog van Württemberg, Carl Eugen. De hertog had paarden van Hesse gekocht, maar betalen bleek een probleem. 4311 gulden moest Hesse nog van de hertog hebben, anno 2014 zou dat zo'n 45.000 euro zijn. Harm zocht het hogerop, met als uiteindelijk gevolg dat de Staten-Generaal Georg Ernst Lucius, zaakgelastigde van de Staten-Generaal onder ander bij de keurvorst van Mainz, met de kwestie belastten.

Carl Eugen von Pompeo Batoni
Carl Eugen von Wúrttemberg

De hertog, afkomstig uit een familie die notoir financieel wanbeleid voerde, stopte het ene gat met het andere. Het belette de hertog niet groots te wonen in Schloss Ludwigsburg en zijn huis ook nog wat te moderniseren en uit te breiden met bijvoorbeeld een inpandig theater (niet voor iedereen toegankelijk uiteraard).

Ludwigsburg, foto van David Kadavy

Schulden werden maar heel langzaam afgelost, voor de schuld aan Hesse werd een oplossing bedacht:

Of Hesse ooit zijn geld helemaal heeft gekregen weet ik niet, in ieder geval was Hesse wel in staat om in Scheemda een riante woning neer te zetten. Formaat Ludwigsburg haalde hij niet, maar de Esbörg, zoals het huis nu heet, mag er best zijn:


Jeugdherberg Esborg ScheemdaGeen opmerkingen:

Een reactie posten