zondag 16 november 2014

Ruiten Aa, Veelerdiep en de kronkels

Zo was het op de kaart in 1933:

Ruiten-Aa bij Vlagtwedde in op topokaart1932.jpg
"Ruiten-Aa bij Vlagtwedde in op topokaart1932". Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons .

De paarse beek is de Ruiten Aa, de blauwe het Veelerdiep. Ze komen samen tussen Wessinghuizen en Wedde. Toen en nu. Jarenlang heeft het er anders uitgezien dan de kaart weergeeft, immers ruilverkavelen en normaliseren was de landelijke hobby in de jaren '50, '60 en '70.

In 2005 zag het er anders uit. De Ruiten Aa is tussen Wessinghuizen en de samenloop met het Veelerdiep vrijwel rechtgetrokken.


Maar zie, er gebeurt wat. We krijgen een Ecologische Hoofdstructuur waarin natuurgebieden weer met elkaar verbonden worden. In Westerwolde dus ook. De rechtgetrokken Ruiten Aa krijgt zijn slingers weer terug, de steile oevers verdwijnen en stuwen worden anders aangelegd. Het afgelopen jaar heb ik dat van een afstand gevolgd: af en toe met huisgenoot Jykke wandelen en goed kijken.Beide foto's hierboven zijn van mei 2012. Best mooi vind ik.


September 2014, er wordt hard gewerkt. Geulen graven, geulen dichtgooien, oevers afgraven.


November 2014, kijk aan, het wordt wat!


2 opmerkingen:

 1. De paarse beek is de Ruiten Aa en de blauwe is het Veelerdiep. Het Veelerdiep is mogelijk het restant van een poging om een knaal te graven van Groningen via de Ruiten Aa naar de Eems om Emden te ontlopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kaart brengt mij dan in verwarring. Ik heb bij de samenvloeiing gekeken en dan zie ik dat de blauwe vlak daarvoor de benaming Ruiten Aa heeft en de paarse Mussel AA. Als ik nu beneden het Mussel A-kanaal kijk zie ik dat de blauwe daar inderdaad Veelerdiep heet en de paarse Ruiten Aa. Iets niet goed met de kaart lijkt het. Overigens neem ik onmiddellijk aan de de paarse de Ruiten A is en de blauwe het Veelerdiep, ik weet eigenlijk ook heel erg goed dat er waar het water onder de N368 doorgaat een bordje Veelerdiep staat en dat ik ook wel bordjes Ruiten Aa bij de Ruiten Aa heb zien staan. Dank voor de verbetering, ik heb de tekst aangepast.

   Overigens heb ik in het Nationaal Archief een 18e eeuws ontwerp gevonden voor een linie met een gracht/kanaal in ieder geval van Jipsinghuizen achter Wollinghuizen en Vlagtwedde langs, min of meer parallel aan de Ruiten Aa. Daar wil ik nog een keer wat mee doen.

   Verwijderen