vrijdag 7 juli 2017

Verbeteringen!

"We doen regelmatig onderzoek naar de populariteit van tv-zenders. Op basis van de uitkomsten verbeteren we ons aanbod. Daarom veranderen er per 4 juli 2017 enkele zenders en kanalen in uw TV-pakket." Klinkt goed, nietwaar? Verbeteren! XS4ALL schrijft dit zo op zijn website. KPN en Telfort schrijven iets soortgelijks.
Het maakt me nieuwsgierig, wat is er dan verbeterd? Ik was al redelijk tevreden, de waslijst baggerzenders in het basispakket kan eruit gefilterd worden, over blijft een klein lijstje zenders waar zo af en toe iets wordt uitgezonden dat bij ons in huis door iemand gewaardeerd wordt.
Een gemis is er bij mij altijd geweest: de NDR zit niet in het basispakket, immers werd mij ooit door de helpdesk van XS4ALL verteld: "we kunnen niet alle kleine regionale zenders in het basispakket opnemen". Snap ik, de NDR heeft ook maar een klein verzorgingsgebied: Niedersachsen, Bremen, Schleswich-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern. Niet zo'n groot gebied, zo tussen de Nederlandse grens, de Poolse grens en de Deense grens. Slechts een 15 miljoen inwoners, niks natuurlijk.
Gelukkig zit de WDR wel in het basispakket en blijft dat, opluchting, ook. Dat het verzorgingsgebied qua oppervlakte wat kleiner is dan dat van de NDR (Nordrhein-Westfalen) wordt goedgemaakt door het inwoneraantal: een dikke 18 miljoen.

Wat nog meer? Uhh, nou, er zijn wat binnenlandse regionale zenders verdwenen. Immers, we kijken alleen maar naar de regionale zenders van eigen en direct aangrenzende provincies. In mijn geval hoef ik dus alleen maar naar te kijken naar RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân (en dus niet NDR). Een verbetering. Je zult bijvoorbeeld maar in Arnhem wonen, dan moet je kijken naar TV Gelderland, TV Flevoland, RTV Oost, Regio TV Utrecht, L1 TV, Omroep Brabant, TV West en TV Rijnmond. Ik moet er niet aan denken! Gelukkig heeft KPN (zo'n beetje de baas van XS4ALL en Telfort op zendergebied) besloten dat ik toch nog een andere regionale zender mag bekijken, een soort bonus, ook al grenst mijn provincie dan niet aan het primaire verzorgingsgebied van die zender: AT5! Jaja, ik mag AT5 blijven bekijken, niets uit de grachtengordel hoeft mij te ontgaan, daar zorgt KPN voor! Diep, diep dankbaar ben ik nu.
Al met al toch een positief beeld: voor hezelfde geld hoef ik veel minder zenders te bekijken, mijn tijd kan ik nu nóg zinvoller besteden en het belangrijke hoofdstedelijke nieuws blijft onder handbereik.
Oh, en NDR kan en mag ik best kijken, wordt gewoon doorgegeven via het Duitslandpakket. Beetje extra betalen en dan heb je het hele mooie pakket VOX (met het fantastische Shopping Queen), NDR, Sat1 (Klinik am Südring, wie wal dat nou niet zien), Tagesschau 24, 3Sat (zo gek nog niet), ProSieben (Germany's Next Topmodel, nou!), Kika (geen kinderen meer in huis), Einsfestival (nou ja), RTLII en, het houdt niet op, Super RTL (ik zeg niks over RTL, niet nodig)! Mooi toch?

Één vraagje heb ik nog wel: welk genie bij KPN heeft bedacht dat AT5 toch wel nationale verspreiding verdient?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten