zondag 30 juli 2017

Visvliet

 Visvliet, mooi, klein dorpje, acht straten. Visvliet ligt aan de oostkant van de Lauwers, in Groningen dus. De Lauwers is de oostgrens van Friesland sinds Karel Martel in 734 het legertje van Poppo in de slag aan de Boorne in de pan hakte.

De Olde Lauwers tussen Pieterzijl en Warfstermolen, bij De Leegte. Dit is dan de grens tussen Groningen en Friesland. Aan de oostkant van he watertje, voor het bruggetje, staat al een bord dat beweert dat daar de gemeente Kollumerland c.a. begint. Volgens mij is het tijd voor een nieuw oproer om dit landjepik terug te draaien!
Windvis
Visvliet heeft een 15e eeuws kerkje, voornaamste doel van het bezoek aan Visvliet. Het verhaal over het kerkje hoef ik niet uit te zoeken, dat heeft de tegenwoordige eigenaar, de Stichting Oude Groninger Kerken, al gedaan. Hoofdlijnen uit het verhaal van de Stichting:
De kerk is in 1427 in gotische stijl gebouwd en was gewijd aan Gangulfus.  De klok werd in 1630 gegoten door Hans Falck. De preekstoel uit 1714 heeft snijwerk van doodssymbolen en van een vis in een vliet. Het koor wordt gevuld door maar liefst zes herenbanken. Een gedenksteen in het koor wijst op de roggeprijs in 1557. Het orgel werd in 1869 gebouwd door Petrus van Oeckelen.
Blijven mij over de plaatjes.

Sleutel te verkrijgen bij één van de drie sleuteladressen. De adressen staan op een bordje aan de kerk. Voor veel kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken hoef je niet meer een sleuteladres te zoeken, die zijn al open

De noordzijde

De oostzijde

De zuidzijde met de ruiter waar de windvis bovenop zwaait

Voordeur
Van west naar oost

Van oost naar west

De bank in het koor

Orgel, in het midden onderaan staat volgens mij dat R.L. Terpstra het geschonken heeft met als jaartal 1869. Ik vermoed dat het dan om Reitze Luitjens Terpstra gaat, overleden in Visvliet op 22 december 1865. 


De roggeprijs is 1557. Gerardus Wiltinck van Dwingel was abt, de 30e zo te zien, van het Cisterciënzerklooster Jerusalem, net in Friesland (Gerkesklooster). Zie over Gerardus het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek en je leert nog veel meer

Frontpaneel van de preekstoel, goed kijken en je ziet onderin inderdaad een vis in de vliet
Het bibliotheekje in de consistoriekamer. Per 1 juli gesloten ...
De Heirweg, links de kerk
Geen opmerkingen:

Een reactie posten