zaterdag 4 november 2017

Symbool

Het is belangijk en helemaal van deze tijd om een "symbool" te hebben, een symbool dat staat voor de natie. Een vlag is dat symbool, de "nationale driekleur", de "nationale vlag". Dat zeggen tenminste 145 leden van de Tweede Kamer met als belangrijk argument dat anderen dat óók zeggen. Het idee is deze keer afkomstig van twee leden die in een motie spreken over de "nationale driekleur" die in plenaire vergaderzaal van het Nederlandse parlement zichbaar gemaakt moet worden en dat het presidium van de Tweede Kamer der Staten-Generaal dat maar moet regelen.

Nou heb ik even gekeken naar de meest recente keer dat het Nederlandse parlement plenair aan het vergaderen ging en toen zag ik dat die plenaire vergaderzaal van het Nederlandse parlement al is vergeven van de symbolen, tot Europese aan toe:


Zeg nou zelf, een nationale driekleur is hier toch wat overdone? En dan heb ik het maar niet over wat de indieners beschouwen als nationale driekleur, op "historische gronden" zou dat best eens een andere kunnen zijn dan de driekleur die in 1937 tot nationaal werd benoemd. Één van beide weet in de pers te zeggen "‘ontzettend trots’ te zijn „dat onze nationale driekleur als teken van onze nationale identiteit nu in ons parlement zichtbaar wordt”", de ander staat regelmatig op de foto in een driekleur die het in 1937 niet gehaald heeft (hele partijen hangen overigens die historische kleurstelling als huisstijl aan).

Ik heb wel de boodschap begrepen en ben op zoek gegaan naar symbolen in vlag-vorm die mijn identiteit zichtbaar kunnen maken. Dit zijn dan de mijne, de vlaggen van de gemeenten waaruit mijn voorouders tot en met mijn betovergrootouders geboortig zijn. De vlaggen zijn die van de huidige gemeenten, dus niet van de oorspronkelijke gemeenten, die bestaan bijna allemaal niet meer. Geeft niet, vlaggen zijn relatief nieuwe symbolen immers, onze nationale driekleur bijvoorbeeld is pas sinds 1937 formeel symbool.

Mijn identificerende symboolvlaggen heb ik in kwartierstaatvolgorde gezet, volgens geboortegemeenten. Het zijn eigenlijk bijna allemaal geherindeelde gemeenten, maar ik moet het er maar mee doen. Met al dat herindelen gaat geloof ik wel wat identiteit verloren zo hier en daar (Roswinkel is echt geen Emmen, Nijeveen had niet zoveel met Dwingeloo), maar dat is voor rekening en verantwoording van onze identiteitspolitici die voorstanders van het herindelen van gemeenten zijn. Consequent doortrekken van die herindelingsneigingen is er overigens niet bij ...


Hier een wapen ter voorkoming van problemen
Mijn identiteit wordt dus voornamelijk gesymboliseerd door wat de vlag van de gemeente Westerveld lijkt te zijn. Een sneue vlag. Die van de gemeente Emmen is al wat beter, maar die van de gemeente Vlagtwedde, ja, die heeft het voor mij wel. Jammer dan weer dat die gemeente in de herindelingsdriften binnenkort ten onder gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten