zondag 22 januari 2012

Foursquare, wat heb ik er aan ...

Sinds een aantal maanden gebruik ik Foursquare. "Iedereen" kan mij dus volgen, althans voor zover ik ergens incheck en dat via Twitter laat melden (en dat dat twitteraccount dan in mijn geval een slotje heeft, nou ja, dan zijn mijn tripjes dus iets minder publiek), soms laat ik de melding niet via Twitter lopen maar alleen aan mijn Foursquare-vrienden (12 stuks). Wat ook voorkomt is dat ik helemaal niet deel waar ik incheck. Beleid zit er trouwens niet achter of ik al dan niet publiek incheck.Dat inchecken heb ik tot nu toe 371 maal gedaan, op velerlei plaatsen. Badges kun je krijgen, op voor mij niet altijd duidelijke gronden, en je wordt "mayor" wanneer je de meest frequente inchecker op een bepaalde plaats bent.
Maar wat is nu de meerwaarde? Dat ik kan zien wie van mijn vrienden waar is? Dat anderen kunnen zien waar ik ben? Dat is slechts een schijnwaarde, want ik kan valsspelen en inchecken waar ik niet ben. Foursquare vindt dat goed, ik heb pas één keer een melding gekregen dat ik wel erg ver weg was van de plaats waar ik in wilde checken, terwijl ik juist op dat moment wèl was waar ik zei te zijn. Bovendien liet Foursquare het wel toe dat ik incheckte, kreeg ik alleen geen punten (je krijgt dus punten voor elke check-in, anderen ook, dus je kunt er een kleine competitie van maken).
Slechts in één geval heeft het inchecken tot nu toe echt een potentiële meerwaarde gehad: in het Parkhotel in Den Haag krijg je een flesje bubbeltjeswijn als je incheckt en laat zien dat je je aanwezigheid ook in Foursquare hebt gemeld. Leuk, lekker, maar het toont voor mij aan dat de waarde van Foursquare een marketingwaarde is. Of ik daar behoefte aan heb? Niet echt.
Het komt er dus op neer dat ik in Foursquare geen meerwaarde zie. Ik stop daarom met inchecken, maar misschien kan iemand mij er van overtuigen dat het heel erg nuttig is toch in te blijven checken? Ik verneem het graag ...

(het boven dit blogje staande plaatje slaat in dit verband trouwens nergens op behalve dat ik het wel mooi vind, 't is het kerkje van Westeremden en je ziet heel mooi dat het een wierdendorp is. In Westeremden staat de oudst bekende parochieschool van noord-Nederland: zie Abt Emoschool)

1 opmerking:

  1. Ik heb Foursquare nu twee keer een periode geprobeerd van een paar maanden geprobeerd, maar ben ook nog niet overtuigd van nut en noodzaak.
    Dus ik denk dat ik het ook maar weer links ga laten liggen. Volgend jaar misschien nog maar een keer proberen?

    BeantwoordenVerwijderen