zondag 20 oktober 2013

Snoepje van de Week

Soms heb je dat: ineens een herinnering. Vandaag ook: het Snoepje van de Week van De Gruyter. Kinderen van mijn leeftijd herinneren zich vast nog wel de huisjes die je van De Gruyter kreeg, voor bij de trein (Trix Express, Märklin, Fleischmann of de wat meer obscure merken als Lima). Kartonnen bouwplaten waren het, voorgestanst. Met behulp van luciferdoosjes kreeg je ze in elkaar. Die luciferdoosjes waren natuurlijk wel van de merken die De Gruyter zelf verkocht: Grutto en Piccolo.

http://www.collectiegelderland.nl/musea/airbornemuseum/voorwerp-41D005/embed
 
http://www.thuisinbrabant.nl/object/noordbrabants-museum/17074
Jarenlang heb ik dergelijke luciferdoosjes en huisjes in verschillende stadia van gereedheid in huis gehad, maar uiteindelijk vielen ze letterlijk van ellende uiteen.
http://rookvogel.files.wordpress.com/2012/05/snoepjevdweek-vkblog-nieuw.jpg?w=640
Bij mijn zoektocht vanavond naar eventuele restanten bouwplaten kwam ik wel een ander De Gruyter-artikel tegen: de De Gruyter WinkelThuis weekcatalogus van 17 maart 1969. Deze catalogus staat vol met nuttigheden voor het huishouden die De Gruyter graag thuis wilde bezorgen. Levensmiddelen werden ook thuis bezorgd, maar een bestellijst daarvan heb ik jammer genoeg niet: ik denk dat mijn oma in Klijndijk, vaste thuisbezorgklant van De Gruyter, die gewoon wekelijks (op dinsdag herinner ik mij vaag) inleverde tot het moment dat De Guyter niet meer kon leveren.
Maar lees deze catalogus: handige vlekkentips en halve druiven met kaascrème (toen nog geen Philadelphia) voor op de party gaan hand in hand met lycra BH's "Princessenlijn" en Royco soep vooraf - geschenken toe. Albert Heijn was daar toen nog niet aan toe.
Boeken dus ook: Bartje (het manuscript ligt in het Drents Archief) maar ook de Kameleon en het prachtige Gouden Boekje Vijf Brandweermannetjes (zowaar nog verfilmd ook). Aag heeft onlangs nog geschreven over onder andere die brandweermannetjes.

In deze catalogus trof ik ook nog iets persoonlijks aan: een uitgeknipte aanbieding van De Gruyter voor een relaxstoel. Mijn oma wilde waarschijnlijk ooit zo'n stoel bestellen, óf ze ging voor het vliegengordijn ...Voor veel meer De Gruyter zie http://www.pietdegruyter.nl/

1 opmerking:

  1. Wel; een beetje vreemd dat zo'n vrouw (uit de folder) haar pannen alleen in de schoonmaaktijd bekijkt.

    BeantwoordenVerwijderen