vrijdag 18 mei 2012

De Zuil van Igel - Igeler Säule


De Zuil van Igel: mooi ding waar ik nog nooit van gehoord had

In het dorpje Igel aan de Moezel, een kilometer of 5 stroomopwaarts van Trier (of, het is maar hoe je het bekijkt, een kilometer of 5 stroomafwaart van Wasserbillig), staat een zuil. Een 23 meter hoog ding, zo'n 1800 jaar oud. Vandaag heb ik die Zuil voor het eerst gezien.
De Zuil is volgens een op de zuil geplaatst bordje Werelderfgoed. Op de lijsten van UNESCO kom de Zuil niet afzonderlijk tegen, maar waarschijnlijk is dat omdat de Zuil gemakshalve is opgenomen in het complex van Romeinse restanten in en om Trier dat in zijn totaliteit op de UNESCO-lijst staat. Gelukkig is er wel een Duitse Welterbe-site specifiek voor Trier gemaakt waar de Zuil wel apart is opgenomen. Daarnaast is er natuurlijk een bordje bij de Zuil aan een muur gespijkerd (recht fotograferen is geen forte van mij, ik geef het toe):De Zuil is een grafmonument, opgericht door de broers Secundinius Aventinus en Sedundinius Securus. Voor een beschrijving jat ik even iets van wikipedia: “de reliëfs op de vier zijden zijn uitgevoerd in een provinciale stijl, waren oorspronkelijk kleurrijk beschilderd, en stellen overwegend taferelen uit de antieke mythologie voor: Achilles (O), Perseus en Andromeda (W), daden en apotheose van Hercules (N). Ook worden taferelen uitgebeeld uit het dagelijks leven van de opdrachtgevers, die vermogende textielhandelaars waren in het nabijgelegen Augusta Treverorum.  Het grafmonument wordt bekroond door de adelaar van Jupiter die Ganymedes naar de Olympus voert."
Deze foto is van de westkant, onderste deel. Het zal een tafereel uit het dagelijks leven zijn denk ik:


Als je in de buurt bent, ga kijken! Ben je met de auto, parkeren kan lastig zijn maar vlakbij is het bustationnetje waar een paar parkeerplaatsen zijn. Je vindt de Zuil aan de noordkant van de drukke weg tussen Trier en de benzinepompboulevard van Wasserbillig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten