zondag 1 juli 2012

Houdbare krentenbollen

We kennen het allemaal wel: loop je rustig over straat je met jezelf te bemoeien, word je opeens aangesproken door iemand die je wat wil verkopen of ergens van wil overtuigen. Geloof, medelijden met mishandelde dieren, de slechtheid van de mens of iets voor eigen gewin. Deze keer, 20 juni voor Den Haag Centraal, 100% volkoren.  Het Voorlichtingsbureau Brood en het Voedingscentrum willen mij overtuigen van nut en noodzaak van het eten van volkorenbrood, "want daar voelt je lijf je goed bij!". Het Voorlichtingsbureau Brood zal dat doen om de verkoop van brood te bevorderen: "Het Voorlichtingsbureau Brood verzorgt namens de Nederlandse bakkerijbranche de generieke communicatie over brood naar de consument" en is dus gewoon een reclamebureau. Het Voedingscentrum, nou ja, dat maakt reclame voor Becel pro activ ...

De actiebus voor Den Haag Centraal
Nou eet ik al het grootste deel van mijn leven volkorenbrood, dus echt aan mij besteed was de verkooppraat niet. Al jaren overtuigd. De volkorenkrentenbol heb ik wel aangenomen, lunchtijd tenslotte. Krentenbollen zijn typisch reisvoedsel, al sinds de kleuterschool kreeg ik krentenbollen in een groen koffertje (waar zal dat gebleven zijn?) mee naar de dierentuin in Emmen, naar het Dolfinarium in Harderwijk, naar Drouwenerzand. Ook van die driehoekjes sinaasappelsap, wie kent ze niet, gingen in dat koffertje mee. Iemand zei mij dat krentenbollen bestemd zijn om met kaas belegd van Hoogeveen via Groningen naar Bergen te reizen om daar dan nog steeds goed te smaken. Dus, het 100% Volkoren-krentenbolletje werd met dank aanvaard en naar binnen gewerkt. Het smaakte prima. Één ding viel mij op toen ik het bolletje uit zijn cellofaantje haalde: de krentenbol was tenminste houdbaar tot 29.01.2013 en gekoeld of in het donker hoeft niet, staat tenminste niet op de verpakking. Nu vraag ik mij dus ernstig af wat er met die krentenbol gedaan is om hem zó lang houdbaar te houden ... (en ja, gammastraling ligt in ieder geval voor de hand)
Update 4 november 2012: de door mij in het cellofaantje bewaarde krentenbol, houdbaar tot 29.01.2013, is dus begin november 2012 al beschimmeld ...


1 opmerking:

  1. Ik ben standaard niet geïnteresseerd in straatverkooppraatjes, maar da's voor de mensen die je aanspreken nooit een belemmering om je lastig te vallen.

    Zelf neem ik iedere dag trouwens een zogenoemde 'reuzekrentenbol' van de Jumbo mee naar m'n werk. Geen idee hoe lang die houdbaar blijven; in combinatie met mijn eetlust nooit langer dan een werkweek in ieder geval. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen