maandag 9 september 2013

Strokarton in Oude Pekela: Free komt weer tot leven

Al eerder had ik iets gezegd over het in mijn ogen mooie complex van wat vroeger de strokartonfabriek Free & Co. was en de plannen om hierin een museum voor de strokartonindustrie in te richten. De plannen zijn inmiddels wat verder gekomen. De Stichting stoommachìne van het Free heeft van het Ministerie van OCW een subsidie gekregen om het deel van het complex waar een bezoekerscentrum in moet komen wind- en waterdicht te maken, voor de komende raadsvergadering van de gemeente Pekela is het voorstel geagendeerd bij te dragen aan de kosten, immers OCW financiert niet het hele benodigde bedrag.

Het Free-complex. Het rechterdeel van de fabriek, bij de pijp, moet het bezoekerscentrum worden
Vanmiddag fietste ik langs Free en zag mensen druk aan het werk. Buitenom werd schoongemaakt, ramen zijn doorzichtig gemaakt, het dak werd waterdicht gemaakt. Even buiten kijken leverde de uitnodiging op vooral binnen te komen kijken, "want er is zoveel te zien". En zo is het: binnen trof ik een aantal heel erg hard werkende vrijwilligers aan die mijn onverwachte komst beloonden met een enthousiaste rondleiding door het complex.

Achteraan, in het donker, staat een "kleine" kartonmachine die weer werkend gemaakt gaat worden


Een soort kartonnagemachine

Ook een soort kartonnagemachine

Prachtige ruimte

Hoekje van de ketelruimte

Toen Free sloot, rond 1989, werden de machines gewoon stilgezet. Hier hangt het papier nog uit

Voor de electriciteit

De stoommachine

Nog meer stoommachine

Het vliegwiel van de stoommachine

Een stuk kartonmachine
Allerlei machines van Free zijn dus nog aanwezig, kartonnagemachines zijn gekregen van Zaadhof in Winschoten. De stoommachine wordt weer werkend gemaakt door middel van een compressor (de stoomketels zijn inmiddels gesloopt, maar voor een nog op stoom draaiende stoommachine kun je prima terecht bij het stoomgemaal in Winschoten). De grote ruimte waar de stoomketels hebben gestaan wordt ingericht als expositieruimte waar ook allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden.

Het enthousiasme van de vrijwilligers is groot. De fabriek is geweldig en indrukwekkend, de machines fabtastisch en, heel mooi, aanstaande zaterdag, Open Monumentendag, is de fabriek te bezichtigen. Ik kan iedereen aanraden te gaan kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten