woensdag 19 september 2012

O O Den Haag

Vandaag was één van mijn vele werkdagen in Den Haag. Zo'n dag begint dan met de gebruikelijke reis met de gebruikelijke medereizigers, vandaag werd de reis enigszins verstoord door een ongebruikelijke vertraging omdat er iets mis was met de remmen van de trein.

In Den Haag maak ik veel gebruik van de dienstfiets. Geen bril, maar een echte fiets, meestal in bruikleen van het Ministerie van Financiën. Vandaag dus ook, een mooie zwarte fiets, geschikt voor het vervoer van zware bagage. Één van de plaatsen waar ik vandaag moest zijn was het Nationaal Archief, voor een afspraak met collega Rob. Om daar te komen vanaf het Ministerie van Financiën fiets je door de Schouwburgstraat, dan linksaf de Casuaristraat in, aan het eind daarvan rechtsaf de Prinsessegracht op, daarna linksaf over de Herengracht en dan schuin oversteken over het Koningin Julianaplein, naar de ingang van het Centraal Station dat je dan doorwandelt naar de uitgang Anna van Buerenplein en dan ben je al aan de Prins Willem-Alexanderhof. Volgens Google Maps vind je daar het Spaarnestad Fotoarchief en ook nog, een beetje achteraf, het Nationaal Archief.


 Dat Koningin Julianaplein ligt er sinds het Centraal Station er staat. Groot, ongeveer een voetbalveld, lelijk, en zo lang het plein er is wordt het druk gebruikt door fietsers, voetgangers, oliebollenbakkers en krentenbollenaansmeerders. Ook door mij in mijn capaciteit van fietser dan wel voetganger. Niks aan de hand, gaat allemaal prima, het verkeer regelt zichzelf altijd uitstekend, zeker sinds de taxistandplaats verplaatst is.

Vandaag echter gebeurden er echter schokkende zaken op dit altijd zo rustige plein: de Operatie Schoon en Veilig heeft zich uitgebreid naar het Koningin Julianaplein! Dat manifesteert zich dan meteen uitermate onvriendelijk door de inzet van maar liefst zes stadswachten voorzien van ieder hun eigen oppasser. Die zes stadswachten hebben als opdracht het plein schoon en veilig te maken, dat doen ze door willekeurige fietsers aan te houden en aan te spreken op hun gedrag. Dat aanspreken gaat dan meteen vergezeld van het uitdelen van een "Aankondiging van beschikking". Een bon dus, een bekeuring, een administratieve sanctie zelfs! Van maar liefst 45 euro! En waarvoor? Nou, heel simpel, in mijn geval: verbalisant 75169, om 14.24 uur "zag/hoorde dat uur door betrokkene / verdachte en/of met het omschreven voertuig de volgende gedraging/overtreding werd verricht: Ongeoorloofd gebruik van rijbaan, fietspad of trottoir - als (snor)fietser bij ontbreken verplicht fietspad of fiets/bromfietspad niet de rijbaan gebruiken". Zo! Gelukkig was het niet wegsleepwaardig, dat scheelt dan alweer.

Maar als je het plein dan zo eens bekijkt en ziet dat er een grote openbare fietsenstalling op het plein is vraag je je af of je wel terecht bekeurd wordt. Borden die aangeven dat je er niet mag fietsen zie je niet, tenminste niet vanuit de logische aanfietsroute vanuit de Herengracht.


 Tenminste, ik zie geen bord (die zwarte fiets was vandaag mijn vervoermiddel). Inmiddels weet ik dat er wel een bord staat, maar dan zodanig geplaatst dat je vanuit de logische aanfietsroute Herengracht dat bord niet ziet. Wel een ander bord, namelijk een parkeerverbod voor fietsen.


Maar een parkeerverbod voor fietsen is toch niet hetzelfde als een verbod om te fietsen lijkt mij. Het lijkt me dus dat er bezwaar gemaakt gaat worden tegen de beschikking die er komt. Moet de gemeente Den Haag maar duidelijk borden neerzetten.

3 opmerkingen:

 1. Wat is dat toch met archivarissen en fietsen. Eerder deze week kreeg Ronald ook al een bekeuring voor een vergelijkbaar vergrijp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Ronald waren er ook nog een keer wegwerkzaamheden zo te zien, dat maakt het vergrijp nog veel ernstiger!

   Verwijderen
 2. Het indienen van een bezwaar heeft vast als gevolg dat er meer en grotere borden geplaatst gaan worden. ;-) En extra patrouilles natuurlijk. Wat een flauwekul.

  BeantwoordenVerwijderen