maandag 10 september 2012

Van Oude Pekela naar Vierhuizen en terug

En toen was het weer zover, tweede zaterdag in september: jaarmarkt in Oude Pekela en bij ons op de stoep. Veel volk op de been, veel Made in Goedkoopland en Vers uit de Bioindustrie te koop en, zoals meestal, stralend weer. De gemeente was voorbereid, schaftketen binnengezet, dranghekken geplaatst want Feest!

Voor ons was het ook feest, immers mooi weer, een trekkershut geregeld en Open Monumentendag(en). Op pad dus. Een globale route bedacht: van Oude Pekela via het Hoge Land uiteindelijk naar Vierhuizen, naar de hut.

Eerst naar Midwolda, naar de kerk. Mooi kerkje met een prachtig orgel, dat ook nog bespeeld werd.

NH-kerk Midwolda

Dan naar Warffum, maar daar bleek de kerk gesloten te zijn. Je verwacht wat anders op Open Monumentendag, maar ja, je moet natuurlijk wel vrijwilligers hebben om de kerk open te doen. De sleutel was overigens best te halen geweest, er hangt daarvoor een adres naast de deur. Maar wij hebben even wat verder door Warffum gewandeld, genoeg te zien tenslotte.



Zit in de kerktoren
Dan naar Baflo, door Rasquert want dat is erg mooi. In Baflo was de kerk gelukkig open. Ook daar naar de NH-kerk, deze werd bevrijwilligd door een erg oude man die duidelijk erg trots op 'zijn. kerk was.
NH-kerk Baflo
Rudolf Agricola staat dan buiten ook nog eens te staan.


Van Baflo naar Zoutkamp, drie sluizen en daar ben ik gek op ...

Stukje Reitdiepsluis

Hunsingosluis
Nabij Vierhuizen op camping Robersum ons onderkomen, een Trekkershut Comfort met alles wat we nodig hadden.
Jykke vond het er erg mooi
Zondag nog even rondgewandeld in Zoutkamp en daarna via de Theefabriek in Houwerzijl naar Niekerk. De kerk was open, binnen in de vloer een aantal grafzerken, onder andere van Eerhard de Grave die predikant was geweest in Vliedorp, een dorp met een triest eind.

Grafzerk Eerhard de Grave
Op de route lag ook nog Zuurdijk, uiteraard zijn we naar het kerkje gegaan. Dat bleek enigszins een teleurstelling: de kerk was voorzien van een mevrouw die zichzelf zo ongeveer het middelpunt van in ieder geval Zuurdijk vond. Jammer. In de kerk van Zuurdijk zit in de buitenmuur een aandoenlijke steen ter nagedachtenis aan Aafke W. Smith, echtgenote van Klaas Jzn Beukma. Aafke was in 1825 overleden, Klaas emigreerde met vier kinderen in 1835 naar Indiana. Klaas kwam in 1846/1847 op vriendenbezoek in Zuurdijk en liet toen een gedenksteen voor zijn 21 jaar geleden overleden vrouw in de kerkmuur plaatsen ...

Gedenksteen voor Aafke W. Smith

Na nog een familiebezoek in Groningen aan het eind van de middag weer gearriveerd in Oude Pekela waar de jaarmarkt inmiddels voorbij was.





1 opmerking:

  1. Klaas Jz. Beukma liet zo te lezen de steen ook ter ere van zichzelf plaatsen; zijn wederwaardigheden worden breder uitgemeten dan die van zijn echtgenote. De Zuurdijkster kerk zal altijd wel een 'middelpunt' hebben bezeten...

    BeantwoordenVerwijderen