donderdag 13 september 2012

Publieke Proclamaties

Je ziet ze regelmatig, van die stenen, meestal ingemetseld in gebouwen, waarop mededelingen zijn geplaatst. Die mededelingen kunnen van alles betreffen. Je kunt er over discussiëren, je kunt over mij heen vallen, maar ik denk dat dergelijke mededelingen proclamaties zijn, bekendmakingen in plechtige vorm. Als ik de definitie van een bekendmaking lees zoals deze in de Archiefwiki is opgenomen kan ik alleen maar constateren dat deze in steen vastgelegde teksten voldoen aan deze definitie:"Document waarin iets ter algemene kennis wordt gebracht". De bekendmakingen waar ik het over heb vind ik dan ook nog eens plechtig opgemaakt, daarom dus 'proclamatie'.
Je kunt er dan nog over twisten of het hier om archiefbescheiden gaat. Misschien wel, maar je moet de definitie daarvan dan wel wat ruim interpreteren. Voor mij is dat nu niet relevant, misschien dat ik daar op een later moment nog wel een boom over op wil zetten (eigenlijk heb ik dat TT misschien ook wel toegezegd), maar vooralsnog laat ik even in het midden of het hier gaat over archiefbescheiden.
De proclamaties die ik zie fotografeer ik, zo goed en kwaad als dat gaat, en ook het gebouw waarin de steen gemetseld is.  Omdat ik het leuk en nuttig vind zet ik deze foto's in een blog Publieke Proclamaties, zonder de intentie ooit volledig te zijn en in mijn eigen tempo. Of het in blogvorm moet blijven weet ik nog niet, misschien maak ik er ooit een wiki van, maar voorlopig voldoet deze vorm voor mij. Het kan ook best zijn dat elders al een mooi overzicht te vinden is van dergelijke proclamaties, dat mag, het belet mij niet toch vrolijk door te gaan met mijn foto's.
De mededelingen in de stenen probeer ik daarbij zoveel mogelijk in tekst er bij te zetten (en verbeteringen zijn welkom).

2 opmerkingen:

  1. Leuk idee, Aike! Het begin is gemaakt. Als ik zo'n proclamatie eens tegenkom, zal ik ook een plaatje voor je schieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag! Ze zijn er eigenlijk heel erg veel ...

    BeantwoordenVerwijderen