maandag 15 april 2013

Van jongetje naar meisje in slechts vier weken tijd

Op 15 mei 1877 deed Lambertus Kamphuis bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Groningen aangifte van de geboorte op 13 mei 1877 van Lambertus, zoon van Lambertus Kamphuis en Fenna Houttuin. Kindersterfte was hoog, Lambertus junior overleed vier weken later, op 9 juni 1877. Jammer genoeg kan ik de akte niet thuis inzien en allegroningers.nl heeft hem nog niet online gezet. Ik moet het dus doen met de informatie die allegroningers.nl geeft. Meestal is dat genoeg, maar nu heb ik toch wat twijfel. Wat lijkt is namelijk dat Lambertus als jongetje is geboren maar als meisje, vier weken later, is overleden ...

Stadhuis Groningen

Gelukkig is er de mogelijkheid een opmerking te plaatsen, van die mogelijkheid heb ik dan ook gebruik gemaakt. Reactie heb ik heel snel gekregen (tot mijn vreugde van een Genlias-mailadres), alleen geeft de reactie geen uitsluitsel anders dan dat er geen fout is ontdekt. Ik neem dus aan dat de gegevens in allegroningers.nl goed zijn overgenomen uit de beide akten, maar dan moet er dus in één van beide akten, waarschijnlijk de overlijdensakte, een fout staan. Ik geloof namelijk niet in een geslachtsverandering in slechts vier weken tijd, zeker niet bij een zuigeling in 1877.


De foto komt van http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/RDMZ01:1000334292

2 opmerkingen:

 1. Moi Aike,
  "Ik heb even navraag gedaan, en dit werd gezegd:
  De gegevens tot en met 8 april zijn ge-update. De fout is op 12 april verbeterd. Wanneer de volgende update van de website plaatsvindt, is ons niet bekend. Het kan soms 1 á 2 week duren voor nieuwe/verbeterde gegevens zichtbaar zijn."

  Vroeger kwamen correcties in een dag al door op de website, tegenwoordig duurt dat dus wat langer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moi Harry,
   Ik wacht even de bevestiging af dat Lambertus inderdaad een jongetje was.

   Verwijderen