zondag 14 april 2013

Wiewaswie wil weten

Komaan, dapper zijn, dacht ik vanochtend, we hebben nou eenmaal wiewaswie.nl gekregen en dat moet je maar weer eens gebruiken. Tenslotte wil ik iets weten over mijn overgrootmoeder Roelfien Boelen en daarvoor wil ik haar geboorteakte even inzien. Ik weet waar (in De Horsten bij Onstwedde) en wanneer (29 maart 1864) ze geboren is, ik weet wie haar ouders zijn, dus het moet niet zo moeilijk zijn haar geboorteakte te vinden (als die tenminste online staat). Wiewaswie is inderdaad in staat om mij de geboortegegevens te laten zien en waarempel, er staat een 'bekijk afbeelding'-knopje bij. Dat bekijken was de bedoeling, dus klik, ja, bekijken die afbeelding. Maar dat kan dus niet zomaar, ik moet inloggen! Twijfel slaat toe ..

Maar goed, inloggen dan maar. Ik mag niet zeuren, het staat tenslotte op de abonnementen-pagina van Wiewaswie duidelijk vermeld dat wanneer ik een scan van een origineel document wil inzien dat dat kan ná registratie. Nou vind ik registreren, wat ik vorig jaar al eens had gedaan, niet hetzelfde als inloggen, maar goed, ik snap dat niet iedereen dat zo ziet.

En dan, tot mijn verbazing (maar ik ben soms wat naief) gaat Wiewaswie de door mij gevraagde akte ophalen bij Allegroningers.nl! Dan had ik natuurlijk net zo goed in één keer naar Allegroningers.nl kunnen gaan, maar ik wilde zo nodig dapper zijn en Wiewaswie weer een kans geven. Wiewaswie heeft de kans nu weer gehad, de volgende keer dat ik iets wil weten ga ik dus weer naar Allegroningersnl, Drenlias.nl, Allefriezen.nl waar ik zonder inloggen, zonder registratie en zonder allerlei ergernissen aan wachttijden en onverklaarbare storingen gewoon de gezochte documenten, indien tenminste gescand en online gezet, in kan zien. En hier is dan Roelfien Boelen, gevonden op Allegroningers.nl ...

7 opmerkingen:

 1. Als je precies weet waar je zou kunnen zoeken, in dit geval in een van die drie noordelijke sites, dan kun je inderdaad beter daar direct naartoe gaan. Maar stel dat je dat niet weet? Of je kent al die verschillende sites van die aparte archiefdiensten niet? Of het zijn sites waar de scans niet zomaar voor niks opstaan? Of zo nog wat dingen? Dan is WieWasWie een prachtige site. Tenminste, ik hoop dat het dat steeds meer wordt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het met je eens, daarom ben ik na een aantal maanden ook maar weer eens naar Wiewaswie gegaan, kijken of het inderdaad al zo mooi is als het zou kunnen zijn.
   Mijn punt is, en dat heb ik inderdaad niet zo heel erg duidelijk gemaakt, dat ik niet wil inloggen bij Wiewaswie voor het ophalen van een scan die ik elders zonder inloggen kan inzien. Wanneer ik bij Allegroningers voor de betreffende scan had moeten inloggen en ik wil via Wiewaswie diezelfde scan inzien dan zou ik het geen punt vinden dat ook bij Wiewaswie te moeten doen. Maar wanneer Allegroningers mij zonder inloggen of registreren toegang tot die scan geeft zie ik niet in waarom Wiewaswie moet weten dat ik die scan wil inzien.
   Overigens heb ik geen bezwaar tegen inloggen op zich als daar een voor mij duidelijk doel achter zit, bijvoorbeeld betalen.

   Verwijderen
  2. Ben het met je eens. :-) Geen idee waarom WieWasWie je laat inloggen voor iets wat elders gewoon zonder inloggen benaderbaar is. Over een paar maanden wéér eens een kijkje nemen...

   Verwijderen
 2. Ik denk dat het inloggen enerzijds een overblijfsel is van het idee dat de scans in een betaald abonnement zouden komen, dit idee heeft het men laten varen. Anderzijds wil men op den duur wel betaalde abonnementen bieden, voor services als 'geavanceerd zoeken', dan is het wel fijn als je al een grote database met geregistreerden hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geregistreerden, best, maar de onnodige login is een ergernis die mij weer tegenhoudt Wiewaswie te gaan gebruiken als het ook anders kan. Wiewaswie heeft sowieso al voor veel ergenis bij mij gezorgd

   Verwijderen
 3. Zoekt in den vreemde randstad niet, wat eigen database u biedt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was inderdaad een beetje dom van mij en tegen veel beter weten in :-)

   Verwijderen