zondag 15 december 2013

Honigkuchen

Kersttijd, dus tijd om een boek uit de boekenkast te pakken. Een kookboek uiteraard: "Wunderbare Weihnachts  bäckerei - Plätzchen, Lebkuchen & Co." Honigkuchen moet het worden. Ruikt naar Kerst, smaakt naar Kerst, ziet er uit als Kerst.

Wat moet er in: 350 gram honing, 120 gram fijne tafelsuiker, 200 gram margarine, 2 eieren, een eetlepel Lebkuchenkruiden (soort koekkruiden maar dan anders. vlak bij de grens met Duitsland wonen heeft als voordeel dat je gemakkelijk aan dat soort zaken kunt komen), de geraspte schil van een sinaasappel (onbespoten en niet geverfd, ook zonder waslaagje, AH en Jumbo hebben dat dus meestal niet, gelukkig is er ook het alternatief Orange Back, een poedertje in een zakje, ook over de grens te krijgen), 2 theelepels gemalen kaneel, 500 gram patentbloem (ik gebruik zelf type 405), 1 zakje bakpoeder, 1 eetlepel cacao, kwart liter melk, 150 gram geconfijte sukade in blokjes (Zitronat bij de buren), 100 gram geconfijte sinaasappel in blokjes (en dat heet dan Orangeat), 100 gram fijngehakte hazelnoten, 100 gram witte amandelen, 35 gram rode bigarreauxs (ander kleurtje mag best) en een eiwit.

Die fles en dat glas zijn voor nog meer plezier


De honing, margarine en suiker in een pan op middelhoog vuur smelten en mengen. Het mengsel dan in een beslagkom doen en rustig laten afkoelen. De eieren, Lebkuchenkruiden, sinaasappelschil en kaneel met de mixer (of een andere mooie machine) door de het bijna afgekoelde honingmengsel kloppen.Bloem, bakpoeder en cacao samen zeven en afwisselend met de melk door de honingmassa kloppen. Sukade, hazelnoten en sinaasappel door het beslag scheppen.

Zo ongeveer ziet het beslag er uiteindelijk uit
 De oven op 180 graden verwarmen. Een bakblik (ik heb daarvoor een mooi rechthoekig blik van ongeveer 20x30 cm, 5 cm diep) invetten en het beslag er in gieten. De amandelen  en de bigarots halveren. Met een mes het beslag in stukken van ongeveer 5x5 cm verdelen en elk stukje met een halve bigarot en halve amandelen garneren. Tot slot het eiwit loskloppen met een eetlepel water en dat mengel over het beslag strijken.

Voor het bakken
 Ongeveer een half uurtje in de oven, bij mij meestal net iets langer, en dan hoort het klaar te zijn. Bij mij ziet het er dan zo uit:

ja, iets aan de donkere kant, maar niet verbrand

Het recept geeft wel aan dat het ongeveer vijftig stuks zou moeten opleveren, bij mij is dat de helft. Ik denk dat ik eigenlijk een groter blik moet gebruiken, maar op deze manier bevalt al jaren goed. Het verklaart waarschijnlijk wel waarom de Kuchen bij mij iets langer in de oven moet en daarom wat donker wordt ☺.

3 opmerkingen:

  1. Het ziet er prachtig uit, maar er zit zoveel in dat ik niet lekker vind (vooral dat DSM-fruit)...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat DSM-fruit is iets aan te doen natuurlijk, alleen zelf confijten kom ik niet aan toe. Het zal vast beter en lekkerder zijn, misschien probeer ik het binnenkort wel. Lust je het dan wel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik geloof dat ik nog nooit zelf-gekonfijt fruit op heb (echte Hollandse formulering trouwens). Misschien dat dat scheelt, maar doordat ik de fabrieksconfijt echt niet lekker vind, heb ik ook nog nooit de neiging gehad het zelf te proberen.

      Verwijderen