donderdag 12 december 2013

Nooit een vlinder geworden ...

Je kent ze, beeldbepalende panden. Soms zijn ze mooi, soms zijn ze lelijk, maar gemeen hebben ze dat ze een beeld bepalen en een emotie oproepen. Wie over de A7 langs Winschoten rijdt en even niet oplet en naar het noorden kijkt ziet een pand een beeld bepalen. Een goedkoop rood pand. Het trekt de aandacht door vorm en kleur: hoog en rood.


"Blauwe stad" staat er op het pand. In het binnendijkse gebied van wat nu het Oldambtmeer heet valt het pand op door zijn hoge voorgevel die de aandacht van de automobilisten op de A7 moet trekken. Mooi? Niet echt. Lelijk? Nou, ook niet echt. Opvallend? Zeker! Beeldbepalend? Helemaal!

Het gebouw staat in de omgeving bekend onder de naam "Rode Rups" Vanaf de A7 zie je dat niet zo, maar wanneer je er langs loopt begrijp je die naam.


Duidelijk toch? Het is gewoon een rode rups.

In de Rode Rups was het projectbureau Blauwe Stad gehuisvest tot het verhuisde naar het even verderop gelegen nieuwgebouwde Havenpaviljoen. De Rode Rups bleef na die verhuizing leeg staan, nieuwe bestemmingen werden niet bedacht of bleken niet haalbaar. En wat gebeurt er met panden die leeg staan en waar geen vooruitzichten op gebruik voor zijn: ze worden gesloopt. Beeldbepalend of niet, gesloopt wordt dus de Rode Rups. Morgen, vrijdag 13 december, gaat de Rups tegen de vlakte. Wat overblijft is een beeld van een gebouw dat nog geen tien jaar een beeld heeft mogen bepalen. Jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten